Vätskebrist

Så länge du dricker vatten när du känner dig törstig är det ingen större risk att du får vätskebrist, speciellt i Sveriges svala klimat. Men vid kraftiga kräkningar och diarré kan vätskebrist inträffa snabbt. Då är vätskeersättning en effektiv behandling.


Vätskebrist inträffar när kroppen förlorar mer vätska än vad som tillförs. Kraftig vätskebrist leder till uttorkning.

Orsaker till vätskebrist

Vuxna är inte lika känsliga för vätskebrist som barn och oftast räcker det att dricka vatten när man känner sig törstig för att hålla en bra vätskebalans.

Vätskebrist sker lättast när kroppen förlorar stora mängder vätska snabbt, som till exempel vid kräkningar eller diarré. Det är också möjligt att drabbas av vätskebrist vid hög feber eller kraftig svettning till exempel vid hård fysisk ansträngning i varmt klimat. Kroppen kan anpassa sig till ett varmare klimat och bättre reglera vätskebalansen så att du inte får vätskebrist men detta tar omkring en vecka.

En sjukdom som påverkar njurarna (njursvikt) kan också leda till vätskebrist då njurarna spelar en viktig roll i regleringen av vätskebalansen via till exempel urin.

När vi blir äldre blir ofta förmågan att känna törst försämrad. Detta kan leda till att äldre personer inte dricker tillräckligt med vatten och får vätskebrist.

Symptom på vätskebrist

  • trött, hängig
  • muntorrhet och torra läppar
  • yrsel
  • huvudvärk

Kraftig vätskebrist kan leda till att du förlorar medvetande.

Behandling vid vätskebrist

Kroppen har ett system för att varna hjärnan att vi fått i oss för lite vätska. Detta varningssystem leder till att vi känner törst. Så länge du dricker vatten när du känner dig törstig är det oftast ingen risk att du får vätskebrist.

Vätskeersättning är ett effektivt sätt att förebygga och behandla mild till måttlig vätskebrist. Vid magsjuka är vatten bra men egentligen är vätskeersättning bättre då det innehåller socker och salt som också går förlorad vid kräkningar och diarré.

Kraftig vätskebrist kan kräva sjukvård för att ge vätskeersättning via dropp. Det återställer vätskebalansen snabbare.