Gör egen vätskeersättning

Vätskeersättning kan både förebygga och behandla vätskebrist och är bra att ha hemma när någon i familjen blir allvarligt magsjuk. Har man inte planerat i förväg är det också lätt att göra egen vätskeersättning men åt väldigt små barn är det säkrast att köpa på apotek.


Recept

  • 1 liter vatten
  • 6 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner:

Koka vattnet och låt det svalna. När vattnet är svalt blanda i socker och salt. Vätskeersättningen kan smaksättas med till exempel fruktjuice eller saft, använd då någon tesked eller två av koncentrat.

Följ receptet noggrant

Var försiktig med måtten när du gör egen vätskeersättning, det är lätt att doseringen blir fel. Använd riktiga teskedsmått, inte en vanlig tesked. Smaka vätskeersättningen innan du ger till någon sjuk. Vätskan ska bara smaka lätt av salt, som dina tårar, annars har det blivit för mycket salt.

Se upp med att ge hemmagjord vätskeersättning till små barn. Små barn är känsligare för vätskebrist och fel dosering av vätskeersättning kan förvärra symptom istället för att lindra. För barn under 1 år är det säkrast att ge vätskeersättning som köps på apotek. Undvik också smaksatt vätskeersättning till små barn. Dessa innehåller mer socker och kan rubba sockerbalansen.