Hjälper vätskeersättning mot baksmälla?

Eftersom alkohol är uttorkande är det många som rekommenderar vätskeersättning för att undvika baksmälla. Egentligen finns det bara ett sätt att undvika att må dåligt dagen efter en "blöt" kväll.


Alkohol är vätskedrivande

Alkohol leder till att kroppen gör av med mer vätska, via urinen, och är därför uttorkande. På grund av alkoholens koppling till kroppens vätskebalans är det många som rekommenderar vätskeersättning för att förebygga eller behandla baksmälla.

Vissa råd menar att man ska ta vätskeersättning innan en kväll med mycket alkohol, andra säger att det fungerar bäst om man tar det innan man går och lägger sig, andra tar det när de vaknar.

Fungerar vätskeersättning mot baksmälla?

Rådet att använda vätskeersättning vid bakfylla grundar sig på att baksmällan är orsakad av vätskebrist. Baksmälla orsakas framförallt av de slaggprodukter som kroppen bildar när alkohol bryts ned. Vätskeersättning som behandling vid baksmälla har inte undersökts noggrant i någon vetenskaplig studie men förmodligen har det ingen betydande effekt för att minska slaggprodukter och lindra symptom.

Likt vätskeersättning är det många som menar att brustabletter med multivitamintillskott kan förebygga eller behandla baksmälla. Detta ska ha att göra med att alkohol bland annat påverkar kroppens förbränning av vitaminer. Även detta råd har stöd av få vetenskapliga studier.

Mycket hög alkoholkonsumtion kan leda till vätskebrist och då hjälper vätskeersättning för att återställa kroppens vätskebalans. Men vätskebrist sker först vid den typen av drickande som tyder på skadligt beteende och är inte att jämföra med tillfällig baksmälla.

Så undviker du baksmälla

Det enda säkra sättet att undvika baksmälla är att inte bli berusad. Drick långsamt så att kroppen hinner bryta ner alkoholen och varva gärna varje glas med vatten.