Hur fungerar vätskeersättning?

Vätskeersättning används för att förebygga uttorkning i väldigt varmt klimat eller vid sjukdomar som diarré och kräkning. Vätskeersättning återställer inte bara vatten som gått förlorat men även salt och socker.


Vi människor består till stor del av vatten, 60 procent av kroppen ungefär, med lite variation mellan kön. Vattenbalansen i vår kropp anpassar sig hela tiden efter vad vi gör och hur vi mår. Mängden vatten i kroppen förändras också över tid, till exempel bebisar består till större del av vatten medan kroppen blir ”torrare” när vi blir gamla.

Vätskebalansen i kroppen kan också rubbas vid sjukdom. Vätskeersättning kan både förebygga vätskebrist och behandla mild till måttlig vätskebrist. Vid allvarlig vätskebrist eller uttorkning behövs vård på sjukhus för att få vätskeersättning via dropp. Det kan snabbt återställa vätskebalansen.

Så kan kroppens vätskebalans rubbas

Diarré eller kräkningar

När maten vi äter ska bearbetas i tarmen flödar vätska från insidan av kroppen ut i tarmen. Denna vätska innehåller en hel del salt (eller rättare sagt natrium som är ett ämne i salt). Nästan all vätska och salt återupptas av kroppen när maten har smälts.

Vid diarré eller kräkningar förlorar går mycket vatten och salt förlorat innan kroppen har hunnit suga upp det igen. Detta kan leda till vätskebrist och uttorkning.

Svettningar

Vid kraftiga svettningar förlorar kroppen både vatten och elektrolyter. I värsta fall kan svettningar vid till exempel extremt varmt klimat, kraftig fysisk ansträngning eller feber leda till vätskebrist.

Åldrande och demens

Inte bara blir kroppen naturligt ”torrare” med åldern, äldre kan också ha svårt att få i sig tillräckligt med vatten. Det kan bero på att personen är för svag för att dricka vatten utan hjälp eller för att personen har demens och inte kommer ihåg att få i sig tillräckligt med vätska. Det kan också bero på att man blir sämre på att känna av törst med åldern.

Vätskeersättning – vatten, salt och socker

Poängen med vätskeersättning är att återföra både vatten och salt till personer som är uttorkade. I tarmen tas salt upp av cellerna som klär hela tarmkanalen. När salt tas upp flödar även vatten in i kroppen från tarmen på grund av osmos.

Cellerna som tar upp salt från tarmen transporterar saltet tillsammans med glukos. Därför innehåller vätskeersättning även socker. Utan glukos (i socker) tas inte natrium (i salt) upp.

Finns att köpa på apotek

Vätskeersättning finns att köpa på apotek och matbutiker men går också att göra själv hemma. Det är viktigt att vara noggrann med dosering om man gör vätskeersättning hemma då för mycket salt kan ha motsatt effekt och blir vätskedrivande. För en person som redan har vätskebrist är detta mycket farligt. Små barn är speciellt känsliga för vätskebrist och därför är det säkrast att ge vätskeersättning från apoteket till barn under ett år.